diumenge, 16 d’agost del 2015

Reaccions segons velocitat

    Reaccions segons velocitat
Les reaccions químiques poden ser ràpides o lentes. Les ràpides tenen lloc en un espai de segons o minuts i les lentes duren hores o fins i tot dies. Algunes reaccions poden reaccionar molt ràpidament però seguir reaccionant més temps fins que finalitzi la reacció completament. Una reacció s’acaba quan un dels reactius s’acaba.
En una reacció química poden intervenir diversos factors que s'encarreguen de modificar (ja sigui augmentant o disminuint) la rapidesa de la mateixa.

Aquests factors són:

-      La temperatura: a major temperatura, més gran és la rapidesa de reacció. Per norma general, la rapidesa de la reacció augmenta amb la temperatura perquè en augmentar-la també augmenta la energia cinètica de les molècules. Amb més energia cinètica, les molècules es mouen més ràpid i xoquen amb més freqüència i amb més energia.

 -      La superfície de contacte: a major superfície de contacte, major rapidesa de reacció. La superfície de contacte determina el nombre d'àtoms i molècules disponibles per a la reacció i susceptibles de provocar xocs eficaços.
 -      L’estat d'agregació: L'estat d'agregació que presenta major rapidesa de reacció és el gasós, seguit de l'estat líquid i finalment l’estat sòlid.

- La concentració: quan hi ha més concentració (major presència de molècules per unitat de volum) d’un dels reactius (o els dos), més ràpida és la reacció, ja que augmenta el nombre de xocs eficaços. La concentració es refereix a la quantitat d'àtoms i molècules presents en un compost o barreja.


- Els catalitzadors: els catalitzadors són substàncies que modifiquen la rapidesa d'una reacció sense sofrir canvi aparent en la seva composició o en el seu pes.  La forma d'acció dels mateixos és modificant el mecanisme de reacció, de forma que l'energia d'activació és menor. El catalitzador no participa en la reacció com a reactiu.
Vídeo d'una reacció ràpida: https://www.youtube.com/watch?v=vSHT8g_zwSU


Vídeo d'una reacció lenta: https://www.youtube.com/watch?v=_yxu5qLX_4A (és ràpida a l'inici però segueix reaccionant molta més estona, seria molt lenta sense el catalitzador)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada